Jak nejlépe připravit marinádu na kuřecí maso

S vhodnými marinádami lze z kuřecího masa připravit při grilování nebo pečení hodně dobrot. Které marinády jsou na toto maso nejlepší?

 kuřecí stehna

Med a hořčice

Stačí několik lžic medu a několik lžic hořčice. Množství samozřejmě záleží na tom, kolik masa budeme nakládat. Výborná je například hořčice francouzská, můžeme přidat trošku chilli. Marinádu přisolíme a maso v ní necháme minimálně dvě hodiny.

 kuřecí křídla

Pomeranč a zázvor

Pomeranč vhodně doplňuje pikantní zázvor. Použijeme zázvor čerstvý, kousek ho nastrouháme. Pak nastrouháme pomerančovou kůru, smícháme s pomerančovým džusem. Osolíme a opepříme. Maso naložíme opět na několik hodin.

 

Pivo a česnek

Marináda hodně oblíbená, jednoduchá a výborná! Do piva dáme pár prolisovaných stroužků česneku. Pak už jen trochu mletého kmínu, pepře a soli. V této marinádě můžeme maso nechat až osm hodin.

 kuřecí prsa

Kefír a česnek

Na tuto marinádu si připravíme kelímek kefíru, prolisované stroužky česneku (opět několik, dle chuti), sůl a pepř. Marinujeme pár hodin. Tato marináda je skvělá na kuře pečené v troubě. Přikryjeme ho alobalem, který odstraníme až několik minut před dopečením. Aby se vytvořila křupavá kůrčička.

 

Grep a balsamico

Základem marinády je grepový džus. Přidáme několik lžic balsamica a bylinky dle chuti. Vhodný je třeba tymián. Maso v ní necháme přes noc a osolíme až před grilováním či pečením.

 

Víno, tymián a rozmarýn

Ke kuřecímu masu se hodí skoro každý druh vína. Vybereme některé dobré suché podle naší chuti a přidáme k němu pár větviček rozmarýnu a tymián. Dobré je doplnit i několika hřebíčky. Po několika hodinách máme připraven základ pro skutečnou lahůdku!

 

Sójová omáčka a med

Tuto marinádu ocení především ti, co mají rádi asijskou kuchyni. Do sójové omáčky (asi půl šálku) přimícháme lžíci medu. To je vše. Marinujeme alespoň dvě hodiny. Pozor při přisolení, sójová omáčka je sama dosti slaná.

 

Citrón a hořčice

Hořčici (druh můžeme samozřejmě zvolit dle chuti) v tomto případě natíráme rovnou na maso. Pak ho zakapeme šťávou z citrónu. Ta mu dodá měkkost a jemnost.